Nincs aktuális esemény.
A foglalkoztatási államtitkár Győrben: `továbbra is 1 millió munkahely teremtése a cél´ PDF Nyomtatás E-mail

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár, Kara Ákos országgyűlési képviselő és Somogyi Tivadar alpolgármester Győr térségének munkaerőpiaci kilátásairól beszélt szerdán a megyeszékhelyen.

A győri Széchenyi Egyetem több mint 600 millió forintos uniós támogatást nyert el annak apropóján, hogy "térségi munkaerő-piaci alkalmazkodás és előrejelzés intézményi döntéshozatali szervezeti rendszerrel összefüggő fejlesztést valamint nemzetközi versenyképesség javítást" végezhet a felsőoktatási intézmény.

Mindezt csak azért idéztük szó szerint, hogy ismét örömünket leljük az uniós pályázatok csodálatos nyelvi világában.

A projekt nyitórendezvényén – többek közt – viszont feltűnt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára, Kara Ákos és Somogyi Tivadar – az ő gondolataikat, álláspontjukat idézzük foglalkoztatási kérdésekben.

"Kincset ér olyan gyakorlatorientált szaktudás, melyet a piac megfizet"

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár szerint "az új magyar kormány továbbra is vállalja, hogy 10 éven belül 1 millió új munkahely jön létre, még akkor is, hogyha az utóbbi nyolc esztendőben 70 ezer csökkent az állások száma".

Czomba Sándor hozzátette: "ha nem tudunk előrelépni a foglalkoztatottság kérdésében, akkor sem a magánnyugdíj, sem az egészségügy, sem a magyar társadalom régóta ismert problémái nem oldódnak meg. Az oktatásnak éppen ezért óriási szerepe van, hisz kincset ér az olyan gyakorlatorientált szaktudás, melyet a piac megfizet. Szándékainak szerint minden olyan tervet, elképzelést támogatunk, mely során a munkaadók és a munkavállalók minél könnyebben egymásra találnak, s minél sikeresebb kapcsolatot alakítanak ki".

"Győr igyekszik minél inkább a szakképzések felé irányítani a gyerekeket"

Győr várost Somogyi Tivadar alpolgármester képviselte a rendezvényen.

"Véleményem szerint évek óta remek munkát végez a győri egyetem menedzsmentje; hihetetlenül céltudatosan fejlesztik a képzéseiket, s gondosan ügyelnek arra, hogy a végzett hallgatóik jó eséllyel induljanak útra a munkaerőpiacon" - közölte Somogyi Tivadar.

A megyeszékhely alpolgármestere azzal fejezte be álláspontját, hogy "Győr igyekszik minél inkább a szakképzések felé irányítani a gyerekeket, s ennek köszönhetően minden esély megvan arra, hogy az Audi-bővítés során újabb 1800 kiváló képességű munkatársat vesz fel a multinacionális cég".

Magyarország és Ausztriát viszonyítva egymáshoz még nagyobb a különbség: itthon 100-ból 55 ember kereste hivatalosan a kenyerét, addig nyugati szomszédunknál 100-ból 71. Finoman fogalmazva is van tehát még hova fejlődnünk.

"A munkaadók rengeteg esetben nem találnak minden igényt kielégítő, komoly szaktudással rendelkező munkatársakat"

Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, a parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy "jelenleg rengeteg regisztrált munkanélküli és rendezetlen körülmények között dolgozó ember él hazánkban. Ennek megfelelően óriási nyomás nehezedik a szociális ellátórendszerek finanszírozására".

Kara Ákos szerint "ráadásul szintén legalább ekkorra bajt jelent, hogy a munkaadók rengeteg esetben nem találnak minden igényt kielégítő, komoly szaktudással rendelkező munkatársakat. Ezt az ellentmondást mielőbb fel kell oldanunk, hisz csak így válhatunk sikeressé a foglalkoztatás terén".

Mindehhez már csak annyit tennénk hozzá, hogy az utóbbi probléma globális, s tán az sem véletlen, hogy idei közgazdasági Nobel-díjat három olyan közgazdász (Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Piassarides) kapta, akik évek óta a munkaerőpiac hatékonyságát kutatják, s olyan modelleket terveznek, melyben a munkáltatók és a munkavállalók minél sikeresebben egymásra találnak.

(Kisalföld, 2010. 11. 03.)